Ja, det er det. Egg inneholder nesten alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Rekommandasjonen er 1-2 egg per dag. Tidligere trodde man at egg kunne bidra til hjert- og karlsykdomer då de inneholder kolesterol. Nyere forskning tilsier at egg ikke, eller kun bara litt, høyer mengden kolesterol i blodet. Derfor anses det som helt trygt å spise, så fremt kosten i øvrigt er balansert.
100 gram egg i ulike former
Type av egg | Energi (Kcal) | Protein (g) | Kolhydrater (g) | Fett (g) |
---|---|---|---|---|
Kokt egg | 143 | 12,5 | 0,3 | 10,2 |
Stekt egg | 193 | 13,3 | 0,4 | 15,5 |
Rått egg | 137 | 12,2 | 0,4 | 9,7 |
Hva veier et egg?
I gjennomsnitt veier ett egg i Norge 60 gram. 7 gram skall, 21 gram hvite og 32 gram plomme.
Hvordan koke egg?
For å unnvike at eggen sprekker bør du først koke opp vann i en kjele, sen forsiktig legge ned eggen i vannet og senk temperaturen så eggen kun småkoker. Det er også mulig å gjøre ett hål i skalet med en eggstikker. For beste resultat bør eggen være kjøleskapskald, hvis eggene er romtemperert forkortes koketiden med 30 sekunder.
Hvor lenge skal egg koke?
Ulike typer av egg krever ulik koketid, større egg krever en minutt ekstra koketid samtidig som små egg krever en minutt kortere koketid. Men basert på gjennomsnittligt egg kan man bruke følgende:
Type egg | Koketid |
---|---|
Bløtkokt egg | 4-5 minutter |
Smilende egg | 7 minutter |
Hardkokt egg | 10+ minutter |
Når eggene kokt ferdig, puttes de i kaldt vann og bør serveres direkte etter de blivit lite kalle.